…όταν το κράτος υποχωρεί απέναντι στην αποφασιστικότητα για ελευθερία ( η περίπτωση του Κώστα Σακκά )

    Χρειάστηκαν 38 μέρες απεργίας πείνας του αναρχικού Κώστα Σακκά, για ν’ αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών την αναστολή της προσωρινής του κράτησης. Χρειάστηκε να βάλει σε κίνδυνο την υγεία του και τη ζωή του,  για να κερδίσει αυτό που δικαιούνταν δεκατρείς μήνες πριν.

Στα πλαίσια των κατασταλτικών του πειραμάτων, το κράτος έδειξε για μια ακόμα φορά ότι μπορεί ανενόχλητα να παραβιάζει το ίδιο του το σύνταγμα. Έδειξε ότι για να κερδίσει την ελευθερία του ο κάθε διωκόμενος αγωνιστής, θα πρέπει να φτάσει στα όρια του θανάτου. Η κρατική εξουσία χωρίς πια την ανάγκη καμιάς νομικής τεκμηρίωσης, επιβάλλει εξοντωτικούς περιοριστικούς όρους, προκειμένου να φιμώσει οτιδήποτε της είναι πολιτικά αντίθετο.

Η προφυλάκιση με σκοπό την πρόληψη τέλεσης νέων αδικημάτων είναι ήδη κατοχυρωμένο και αποτελεσματικό όπλο στα χέρια της εξουσίας, μιας και της επιτρέπει να φυλακίζει τον οποιονδήποτε, με μοναδική προϋπόθεση την κατασκευή ενός κατηγορητηρίου. Έτσι, η αδικαιολόγητη παράταση της πέραν του 18μηνου προφυλάκισης, ανοίγει το δρόμο στο να ακολουθούνται παρόμοιες πρακτικές για κάθε διωκόμενο αναρχικό, για κάθε διωκόμενο πολίτη.

Υποταγμένο στις ίδιες πολιτικές σκοπιμότητες που επέβαλαν το κουρέλιασμα του, το Συμβούλιο Εφετών που αναγκάστηκε ν’ αποφυλακίσει τον Κ. Σακκά, επέβαλε περιοριστικούς όρους  που όμοιούς τους δεν έχουμε ξαναδεί.

  • Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα: όρος που επιβάλλεται παγίως.
  • Εμφάνιση κάθε βδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του: συνήθως βάζουν ανά δεκαπενθήμερο.
  • Χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ: ποσό απλά εξοντωτικό.
  • Υποχρεωτική διαμονή στη διεύθυνση κατοικίας του: προκλητικός όρος που παλαιότερα δεν επιβαλλόταν.
  • Απαγόρευση εξόδου από την Αττική.
  • Αφαίρεση διαβατηρίου και ταυτότητας : όρος που θα  έχει ως αποτέλεσμα κάθε φορά που  θα του γίνεται έλεγχος από τους μπάτσους, να περνάει κάποιες ώρες στο τμήμα, έτσι για την πλάκα τους.
  • Απαγόρευση συνάντησης και κάθε μορφής επικοινωνίας με συγκατηγορουμένους του: όρος που του  στερεί το δικαίωμα να καθορίσει μαζί με τους συγκατηγορούμενούς του την υπερασπιστική τους γραμμή, γεγονός που συνιστά παραβίαση του άρθρου 6 της Ε.Σ.Δ.Α.

    Έφτασαν να επιβάλουν αυτό το αποκρουστικό πακέτο περιοριστικών όρων, υποχωρώντας μπρος στο πρωτόγνωρο κύμα  αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε εγχωρίως αλλά και διεθνώς, με αφορμή την απεργία πείνας που πραγματοποίησε.

Για να δικαιολογήσουν τους δικαστές που κουρέλιασαν το ίδιο το αστικό σύνταγμα, μετατρέποντας το 18μηνο σε 36μηνο και την πολιτική ηγεσία που παρήγγειλε αυτό το δικαστικό πραξικόπημα, αποφάσισαν την αποφυλάκισή του για λόγους υγείας!

Ο Κ. Σακκάς ποτέ του δεν αρνήθηκε τη σχέση του με τον οπλισμό που βρέθηκε, αλλά ποτέ δεν υπήρξε μέλος της ε.ο. Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς, γεγονός που έχει δηλώσει και η ίδια. Τα δε όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε καμιά προηγούμενη ενέργεια. Αυτή λοιπόν την υπόθεση της απλής οπλοκατοχής, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί τη φούσκωσαν, μιας και ο τότε υπουργός ήθελε πάση θυσία να καταχωρήσει “εξάρθρωση ε.ο.” στο πολιτικό του βιογραφικό.

Η επίθεση της εξουσίας προσωποποιείται στον Κ. Σακκά, αλλά στην ουσία στοχεύει προς όλους τους αντιστεκόμενους ανθρώπους. Γιατί κάποιοι άνθρωποι αρνούνται να παραιτηθούν, και συνεχίζουν να παλεύουν με όποιο κόστος έχουν οι επιλογές τους και όποιο ρίσκο έχουν οι αποφάσεις τους.

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΧΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΧΟΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

LOCOS DEL PUEBLO

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ